Tρεις κορυφαίοι οργανισμοί Υγείας της Αυστραλίας απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να ανακοπεί η κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών που συντελούν στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Πρόκειται για το Αντικαρκινικό Συμβούλιο, για το Συμβούλιο Διαβητικών Αυστραλίας και το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιοπαθειών.

Οι οργανισμοί ζητούν έρευνα αναφορικά με τα αναψυκτικά της κατηγορίας αυτής, καθώς επίσης και περιορισμούς σε διαφημιστικές καμπάνιες που προωθούν την κατανάλωσή τους.

Και οι τρεις κορυφαίοι οργανισμοί Υγείας παροτρύνουν τους Αυστραλούς να πίνουν νερό και γάλα με μειωμένα λιπαρά, ζητούν δε τη στήριξη των κυβερνήσεων στο θέμα αυτό. Συνάμα, προειδοποιούν ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, αυτό θα συντείνει στην επιδείνωση κρίσης που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία.

Υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση των εν λόγω ποτών συντείνει στην παχυσαρκία, δεδομένου ότι ένα ποτό των 600 γρ. περιέχει 16 κουτάλια του γλυκού ζάχαρη, αν καταναλώνεται δε ένα τη μέρα, υπολογίζεται ότι προκαλεί την αύξηση σωματικού βάρους κατά 6,7 κιλά το χρόνο.

Ο πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συμβουλίου Αυστραλίας, Graig Sinclair, δήλωσε ότι υπάρχουν σήμερα στην αγορά αναψυκτικά που καλύπτονται κάτω από την ταμπέλα του δήθεν υγιεινού ποτού, προβάλλοντας ότι περιέχουν συγκεκριμένες βιταμίνες.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι άνθρωποι σήμερα καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικών από ό,τι κατανάλωναν πριν πέντε χρόνια.