Πιέζοντας ελαφρά το στήθος σας αποτρέπετε τα κακοήθη κύτταρα των μαστών να «δημιουργήσουν» καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα εφαρμόζοντας πίεση στα κύτταρα αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα κύτταρα στη συνέχεια «καθοδηγούνται» σε ένα φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια δεν ισχυρίζονται ωστόσο ότι έχουν βρει τον τρόπο για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, ούτε ότι η «λύση» θα έρθει από μια σειρά νέων στηθόδεσμων για παράδειγμα που ασκούν πίεση, αλλά ότι η έρευνά τους παρέχει στοιχεία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

«Οι άνθρωποι γνωρίζουν εδώ και αιώνες ότι η σωματική πίεση μπορεί να ενεργοποιήσει τον οργανισμό» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Gautham Venugopalan.

«Όταν σηκώνουμε βάρη οι μύες μας μεγαλώνουν. Με τη μελέτη μας δείχνουμε ότι η φυσική δύναμη μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη –και αντίστροφα- καρκινικών κυττάρων» είπε ακόμη.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν κακοήθη επιθηλιακά κύτταρα μαστού σε ένα τζελ μέσα σε σιλικόνη. Αυτό τους επέτρεψε να ασκούν πίεση στα πρώτα στάδια δημιουργίας τους, όποτε και παρατήρησαν ότι τα «συνέθλιψαν».

Μετά από λίγο καιρό τα κύτταρα αυτά αναπτύχθηκαν με πιο φυσιολογικό και «οργανωμένο» τρόπο.

Όταν αναπτύχθηκε και η δομή των ιστών του μαστού τα κύτταρα αυτά σταμάτησαν να αναπτύσσονται, ακόμη και όταν σταμάτησαν να ασκούν πίεση.

Τα κύτταρα στα οποία δεν είχε ασκηθεί πίεση συνέχισαν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, οδηγώντας στην εμφάνιση καρκίνου.

«Τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν “ξεχάσει” πώς να είναι “υγιή”. Απλά χρειάζονται κάποιες κατευθυντήριες για να τα οδηγήσουν και πάλι σε αυτόν τον δρόμο» πρόσθεσε ο διδακτορικός φοιτητής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Κυτταρική Βιολογία στο Σαν Φρανσίσκο.