Η Jan Scheuermann είναι 53 ετών και εδώ και μερικά χρόνια, είναι παράλυτη από το λαιμό και κάτω. Σήμερα, κατάφερε να δώσει εντολή με τον εγκέφαλό της σε ρομποτικό βραχίονα και να μετακινήσει αντικείμενα, όπως τονίζεται σε μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet».

Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί «αξιομνημόνευτο κατόρθωμα».

Πριν από 13 χρόνια, η Jan Scheuermann διαγνώστηκε με παρεγκεφαλιδονωτιαία εκφύλιση. Σταδιακά, έχασε τον έλεγχο του σώματός της. Τώρα, είναι ανίκανη να κινήσει τα χέρια και τα πόδια της.

Της έγινε εμφύτευση δύο αισθητήρων στο φλοιό τού εγκεφάλου.

Κάθε ένας από αυτούς έχει διαστάσεις 4 Χ 4 χιλιοστά. Εκατό μικροσκοπικές βελόνες, τοποθετημένες πάνω σε κάθε αισθητήρα, δέχονται την ηλεκτρική δραστηριότητα από περίπου 200 εγκεφαλικά κύτταρα. Οι ηλεκτρικοί παλμοί που εκπέμπονται από τον εγκέφαλο «μεταφράζονται» στη συνέχεια σε εντολές από το ρομποτικό βραχίονα.

«Δεν ξέρω πως να το περιγράψω. Η κίνηση ήταν το καλύτερο πράγμα που έχουμε δει έως τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Andrew Schwartz, από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Και πρόσθεσε: « Εκτιμώ ότι αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει σημαντικά ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί στο νωτιαίο μυελό».

Η Scheuermann ήταν σε θέση να ελέγξει το βραχίονα από τη δεύτερη ημέρα της εκπαίδευσης. Έπειτα από δύο εβδομάδες, είχε εξοικειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που με τον ρομποτικό βραχίονα μπορούσε να κάνει σχεδόν τις ίδιες κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι.