Μέσα στον δύσκολο χειμώνα που διανύουμε, με το πανάκριβο πετρέλαιο και τη γενικότερη απαισιοδοξία, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να καθηλωθούμε στο κρεβάτι με γρίπη.

Η βασική συμβουλή που μας δίνουν οι ειδικοί για να γλιτώσουμε το «κρεβάτωμα», είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και – αν γίνεται – να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό. Επίσης, είναι χρήσιμο να τρεφόμαστε σωστά και να λαμβάνουμε βιταμίνη C.

Μια άλλη, ακόμη πιο απλή συμβουλή, που παραβλέπουν οι ειδικοί είναι να μην αγγίζουμε το προσωπό μας όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Όσο συχνά κι αν πλένουμε τα χέρια μας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επαφή με αντικείμενα όπου μπορεί να «κατοικούν» ιοί.

Έτσι, βάζοντας τα χέρια μας στο πρόσωπο, δίνουμε «διαβατήριο» στον ιό για να περάσει στον οργανισμό μας.
Τις περισσότερες φορές αγγίζουμε το προσωπό μας ασυναίσθητα, σχεδόν ενστικτωδώς. Κι όπως απέδειξε μία μελέτη στις ΗΠΑ, κάνουμε αυτή την κίνηση πιο συχνά από όσο νομίζουμε.

Κατά την έρευνα, ο δρ. Βλαντίμιρ Αλόνσο και οι συνεργάτες του παρατήρησαν 249 άτομα στο μετρό της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ, και της Φλοριανάπολης, στη Βραζιλία. ‘Οπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι αγγίζουν το προσωπό τους κατά μέσο όρο, 3,6 φορές την ώρα, ενώ αγγίζουν αντικείμενα δημόσιας χρήσης 3,3 φορές την ώρα.

Στο διάστημα αυτό μπορεί να πλύνουν τα χέρια τους μία φορά ή καθόλου. Έτσι, γίνεται προφανές ότι μπορούν εύκολα να πέσουν «θύματα» ενός ιού.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αποφεύγουμε τα πολλά… facepalm, όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους.