Μια νέα μέθοδο που θα προβλέπει το ξέσπασμα επιδημιών γρίπης, ανέπτυξαν επιστήμονες. Όπως υποστηρίζουν, θα δίνεται η δυνατότητα να προβλεφθεί ακόμη και η σοβαρότητα αλλά και ο χρόνος που θα διαρκέσει η επιδημία. Έτσι, θα είναι εφικτή η παραγωγή και προβολή δελτίων γρίπης, ανάλογων με αυτών του καιρού!

Για την αμερικανική επιστημονική έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστικά μοντέλα με δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το Google σχετικά με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πραγματοποιήθηκε μια πιλοτική μελέτη στην περιοχή της Νέας Υόρκης, επιβεβαιώνοντας τη λειτουργία του μοντέλου με επιτυχημένες αναδρομικές προβλέψεις για κύματα γρίπης που συνέβησαν στην περιοχή από το 2003 μέχρι το 2008.

Το μοντέλο που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δείχνει πώς θα κινηθεί το κύμα γρίπης μεταξύ του πληθυσμού, θυμίζει τα μετεωρολογικά δελτία που δείχνουν πώς θα κινηθεί ένα κύμα κακοκαιρίας πάνω από μια χώρα.

Όσο για τα δεδομένα, αυτά λαμβάνονται από το «Flu Trends» της Google, ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί τις αναζητήσεις των χρηστών από όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό νέου κύματος γρίπης και την διαχρονική και γεωγραφική του εξέλιξη.

Η νέα μέθοδος, θα ενημερώνει έγκαιρα τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και τον πληθυσμό που θα μπορεί να φροντίζει για την καλύτερη προστασία του.

Όπως δήλωσε ο Τζέφρι Σάμαν, επικεφαλής της έρευνας, μια έγκαιρη πρόβλεψη, έξι εβδομάδες πριν το ξέσπασμα της νέας επιδημίας, θα είναι αρκετή για να γίνει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από τις Αρχές.

Επιπλέον σημείωσε ότι τα σχετικά «δελτία γρίπης» θα μπορούσαν να μεταδίδονται μέσω των τηλεοπτικών καναλιών και μάλιστα στο πλαίσιο των μετεωρολογικών δελτίων.