Πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, οι πρώτες τρεις επεμβάσεις βιοαπορροφήσιμων στεντ (μπαλονάκι).

Τα συγκεκριμένα «μπαλονάκια» είναι κατασκευασμένα από βιολογικά υλικά, τα οποία διασπώνται φυσικά μέσα στον οργανισμό, σε διάστημα 2 ετών και προστατεύουν τους ασθενείς από τις θρομβώσεις.

Συνολικά 12 τέτοια στεντ δωρίθηκαν στο ΑΧΕΠΑ από προμηθεύτρια εταιρεία και τα πρώτα τρία εμφυτεύτηκαν σε ισάριθμους ασθενείς την περασμένη Παρασκευή από τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Γεώργιο Σιάνο, ενώ τα άλλα 9 θα χρησιμοποιηθούν προσεχώς.

«Τα στεντ αυτά είναι φαρμακευτικά επικαλυμμένες ενδοστεφανιαίες προθέσεις, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από πολυμερισμένο γαλακτικό οξύ το οποίο απορροφάται μετά από ένα διάστημα δύο χρόνων. Αυτά τα στεντ αφήνουν το τοίχωμα του αγγείου καθαρό. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά τους έναντι των κλασικών στεντ τα οποία αφού εμφυτευτούν δεν μπορούν να αφαιρεθούν, παραμένουν μόνιμα και ενέχουν , έστω και περιορισμένα, τον κίνδυνο της θρόμβωσης σε ορισμένους ασθενείς και παρεμποδίσουν μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές. Στον ασθενή που τοποθετούνται βιοαπορροφήσιμα στεντ μπορεί ακόμη να γίνει και by pass» εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ Ιωάννης Στυλιάδης.