Ο όρος «εθισμός στο σεξ» έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για να «δικαιολογήσει» τις ερωτοδουλειές των διασήμων ανά τον κόσμο. Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη έρευνα στην πραγματικότητα πρόκειται για μια… διαταραχή!

Οι πάσχοντες νιώθουν συνεχώς σεξουαλικές ορμές που δεν μπορούν να ελέγξουν και όπως αναφέρουν οι ειδικοί πλέον μελετάται η ένταξη της νόσου στην αμερικανική «Βίβλο» των ψυχικών παθήσεων, το «Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών» (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές προσπαθούσαν να καθορίσουν τι ακριβώς είναι η «υπερσεξουαλική διαταραχή», όπως ήταν γνωστός ο εθισμός στο σεξ.

Σύμφωνα με έναν προτεινόμενο ορισμό, ένα άτομο που απλά κάνει συχνά σεξ δε μπορεί να διαγνωστεί με αυτόν τον εθισμό, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας και ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, Rory Reid.

Όμως κάποιος που έχει υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα, που συνήθως τον βοηθά να αντιμετωπίσει το άγχος και το στρες που νιώθει και επηρεάζει την ικανότητά του να λειτουργεί στην καθημερινότητά του, πληροί τα κριτήρια για να διαγνωστεί με τη διαταραχή αυτή.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, σκοπός τους δεν είναι να εντάξουν φυσιολογικές συμπεριφορές, όπως το να κάνει κανείς σεξ ή να βλέπει πορνό, στην κατηγορία αυτής της διαταραχής.

Αλλά όταν κάποιος πάσχει από υπερσεξουαλική διαταραχή και συχνά βγαίνει εκτός ελέγχου, ενεργώντας βάσει αυτών των ενστίκτων, αγνοεί τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στη ζωή του.

«Νιώθουν ότι η ανάγκη τους για σεξ είναι πιο σημαντική και σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν να κάνουν σεξ ακόμη κι αν αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει πρόβλημα ή να τους βλάψει, όπως για παράδειγμα να χάσουν τη δουλειά τους, το σύντροφό τους ή να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες» ανέφερε ο ερευνητής στην ιστοσελίδα MyHealthNewsDaily.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine και θα σταλούν και στην Αμερικανική Ένωση Ψυχιάτρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου UCLA η υπερσεξουαλική διαταραχή ορίζεται ως «επαναλαμβανόμενη και έντονη σεξουαλική φαντασίωση, σεξουαλική ορμή και συμπεριφορά που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες».

Για να διαγνωστεί κανείς με τη διαταραχή αυτή θα πρέπει οι φαντασιώσεις, οι ορμές και η συμπεριφορά του «πάσχοντα» να επηρεάζουν κάποιους ή όλους τους τομείς της ζωής του και να μην οφείλονται σε χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ ή άλλης ψυχικής διαταραχής.