Την εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών των ηλικιωμένων μπορεί να καθυστερήσει η ασπιρίνη, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Όπως συμπέρανε η σουηδική μελέτη, η λήψη μιας ασπιρίνης καθημερινά επιβραδύνει τη μείωση των νοητικών ικανοτήτων των γυναικών που κινδυνεύουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ωστόσο, δεν διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια ορατή θετική επίδραση στο ρυθμό εμφάνισης της άνοιας ή της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Άνε Μπέργιεσον– Χάνσον από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ έδειξε ότι το φάρμακο προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία των ηλικιωμένων και αυτό έχει θετική επίπτωση στις νοητικές ικανότητές τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 500 γυναίκες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, ηλικίας 70 έως 92 ετών, για πέντε χρόνια. Οι νοητικές επιδόσεις αυτών των γυναικών ελέγχθηκαν τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της πενταετίας.

Όσες γυναίκες έπαιρναν κάθε μέρα ασπιρίνη για όλο αυτό το διάστημα, εμφάνισαν πολύ μικρότερη πτώση στις νοητικές επιδόσεις τους σε σχέση με όσες δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε η ερευνήτρια Σίλκε Κερν η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να φανεί επικίνδυνη. «Δεν είναι γνωστοί οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από την τακτική λήψη ασπιρίνης.

Για παράδειγμα, τυχόν έλκη και αιμορραγίες μπορεί να υπερτερούν έναντι των ωφελειών που παρατηρήσαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να ελεγχθούν οι γυναίκες ξανά μετά από πέντε χρόνια.