Οι αρχές διατροφικής ασφάλειας της Γερμανίας πρόκειται να αξιολογήσουν τη μελέτη του γάλλου ερευνητή Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί, σύμφωνα με την οποία μια ποικιλία γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού αποδείχθηκε ιδιαίτερα τοξική για τα πειραματόζωα.

«Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εκτίμησης Κινδύνων (BfR) της Γερμανίας αναλύει επί του παρόντος την έρευνα αυτή με βάση επιστημονικά κριτήρια» αναφέρει η υπηρεσία στην ιστοσελίδα της.

Το γερμανικό Ινστιτούτο ενημερώνει ότι ήλθε σε επαφή με τους συγγραφείς της μελέτης προκειμένου να αποσαφηνίσει τα ερωτήματα που εγείρονται και προσθέτει ότι θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της ανάλυσής του.

Το BfR διαβιβάζει τις πληροφορίες που συλλέγει σε εθνικό επίπεδο και τα αποτελέσματα των αναλύσεών του στην EFSA, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι ζήτησε από την EFSA να εξετάσει τα αποτελέσματα της μελέτης του Σεραλινί. Η έρευνα του καθηγητή της μοριακής βιολογίας δείχνει ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρείας Monsanto μετά από 13 μήνες παρουσίασαν σοβαρές ασθένειες, κυρίως καρκινικούς όγκους.