Τα αποτελέσματα μελετών που πραγματοποιήθηκαν, σε διάστημα μίας 15ετίας στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης σε 5.400 άτομα, έδειξαν ότι με την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας μειώθηκε το ποσοστό θανάτων από καρδιαγγειακά.

Συγκεκριμένα το ποσοστό θανάτων από καρδιαγγειακά στα 5.400 άτομα που είχαν σύνδρομο άπνοιας το οποίο αντιμετωπίστηκε με συσκευή CPAP, ήταν μόνο 0,36/1000 ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2,2 /1000.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Έρευνας και Τεχνολογικής Υποστήριξης του Απνοϊκού Συνδρόμου και Συνοδών Νοσημάτων και πρώην συντονιστής-διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Άγιος Παύλου, Μανώλης Βλαχογιάννης, με αφορμή το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Διαταραχών Ύπνου και Συνοδών Νοσημάτων, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν 22-23 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης.

Όπως επισήμανε ο κ Βλαχογιάννης το σύνδρομο άπνοιας έχει επιπτώσεις στην υπέρταση, την υπερινσουλιναιμία, τη υπερλιπιδαιμία και τη σπλαχνική παχυσαρκία, ενώ μπορεί ακόμη να επηρεάσει τη λειτουργία μια σειράς ενδοκρινών αδένων καθώς και τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Η υπνική άπνοια σε ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με την ελάττωση βάρους, τη διακοπή καπνίσματος και τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στο ένα ποτήρι την ημέρα. Στις λίγο βαρύτερες περιπτώσεις, δηλαδή όταν εκδηλώνονται 15 άπνοιες διάρκειας μεγαλύτερης των 10 δευτερολέπτων ανά ώρα στους ενήλικες και έως 8 δευτερολέπτων στα παιδιά, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη χρήση ειδικής μασέλας που πρέπει να φορά ο ασθενής όταν κοιμάται . Στις πιο βαριές περιπτώσεις , όταν δηλαδή ο αριθμός των απνοιών ξεπερνά τις 15 ανά ώρα ,τότε αντιμετωπίζεται με τη χρήση συσκευής μηχανικού αερισμού CPAP.

Σύμφωνα με τον κ Βλαχογιάννη η συχνότητα της άπνοιας κατά τον ύπνο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι 1-3% και κυρίως οφείλεται στην ανατομική κατασκευή όπως πχ σε μικρή στοματική κοιλότητα ή σε μεγάλη γλώσσα σε σχέση με το στόμα.

«Αν κάποιος σηκώνεται πολλές φορές το βράδυ για ούρηση, αν ξυπνά με βαρύ κεφάλι και πονοκέφαλο ή αν ξυπνά με στεγνό στόμα, αν έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το βράδυ, αν έχει μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα σε σχέση με την ηλικία του θα πρέπει να αποταθεί σε έναν γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας ο οποίος όμως πρέπει είναι εκπαιδευμένος πάνω στις διαταραχές ύπνου και πιστοποιημένος από το ΚΕΣΥ ή στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων τα οποία διαθέτουν Κέντρα Μελέτης Ύπνου. Επίσης οι γονείς θα πρέπει να «υποψιαστούν» σύνδρομο άπνοιας αν τα παιδιά τους ροχαλίζουν, διαβάζουν αλλά δεν αποδίδουν, είναι υπερδραστήρια ή έχουν αδικαιολόγητη απώλεια ούρων το βράδυ» απαντά ο κ Βλαχογιάννης.

Στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο για τις Διαταραχές του Ύπνου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις αϋπνίες, το ροχαλητό και τις άπνοιες, τις υπνηλίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις κεφαλαλγίες, το αίσθημα κόπωσης, την απώλεια μνήμης και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με τις διαταραχές του ύπνου. Στην διάρκεια του Συμποσίου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις των διαταραχών του ύπνου στην παχυσαρκία, στην ποιότητας ζωής, στα ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν από την έλλειψη ύπνου και την οικονομία της υγείας