Συγκέντρωση και συμβολική πορεία μνήμης με κεντρικό σύνθημα «Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα- βήμα» οργανώνεται για την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, στο Σύνταγμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου.

Η πορείας θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, εθελοντών και μελών ΚΑΠΗ και με τη συνοδεία της μπάντας του δήμου Αθηναίων και θα τερματιστεί στο Ζάππειο, ενώ στόχο έχει να διαμαρτυρηθούν όσοι νιώθουν το βάρος της περικοπής των δαπανών για την ψυχική υγεία και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ασθενών και των οικογενειών τους σε μια αξιοπρεπή ζωή.

Σήμερα οι μονάδες φροντίδας που υπάρχουν για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, δύο ξενώνες, οκτώ κέντρα ημέρας και δύο υπηρεσίες φροντίδας στο σπίτι, εξυπηρετούν ένα μικρό μόνο ποσοστό ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους (5.000 σε σύνολο 200.000 ασθενών στην Ελλάδα). Οι δομές αυτές λειτουργούν με την ευθύνη των ΜΚΟ εταιρειών Αλτσχάιμερ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τα Χανιά και τη Ρόδο.

Την πορεία διοργανώνουν για πέμπτη χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών σε συνεργασία με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ».