Το ποσοστό των νεαρών Κινέζων που πάσχουν από διαβήτη είναι τετραπλάσιο από αυτό των Αμερικανών συνομηλίκων τους, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό για το κινεζικό σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται από μια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity Reviews της Διεθνούς Ένωσης Μελέτης της Παχυσαρκίας (IASO), 1,7 εκατομμύρια Κινέζοι ηλικίας από 7 έως 18 ετών πάσχουν από διαβήτη. Άλλα 27,7 εκατομμύρια πιστεύεται ότι βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο.

Το ποσοστό του διαβήτη στους Κινέζους εφήβους ανέρχεται στο 1,9%, δηλαδή είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από το ποσοστό των Αμερικάνων (0,5%) διαβητικών και πολύ υψηλότερο από το ποσοστό των γειτονικών ασιατικών χωρών.

Υπολογίζεται επίσης ότι οι ενήλικοι διαβητικοί στην Κίνα αγγίζουν τα 82 εκατομμύρια, σε συνολικό πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Το 12% των ανηλίκων είναι υπέρβαροι ενώ το 3% των μικρών παιδιών (7-11%) και το 1% των εφήβων (12-17 ετών) θεωρούνται παχύσαρκοι.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι το κινεζικό σύστημα υγείας θα επωμιστεί τεράστιο βάρος καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά χρονίων ασθενειών που εκδηλώνονται σε σχετικά νεαρή ηλικία, σημειώνει ο Μπάρι Πόπκιν, εκ των συγγραφέων των μελέτης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2009 σε δείγμα 9.244 παιδιών και ενηλίκων άνω των 7 ετών, χωρίς να κάνει διαφοροποίηση μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 (ασθένεια σχεδόν ανύπαρκτη στην Κίνα) και του διαβήτη τύπου 2, της πιο συνηθισμένης μορφής της ασθένειας σε όλον τον κόσμο.