Επικίνδυνες είναι για τα παιδιά οι αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου, καταλήγει έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων, αφού, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που συνέλεξαν, τα παιδιά που κάνουν αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου αντιμετωπίζουν αργότερα στη ζωή τους αυξημένο κίνδυνο, μέχρι και τρεις φορές μεγαλύτερο, να εμφανίσουν καρκίνο του εγκεφάλου ή λευχαιμία.

Όπως γράφει το «Έθνος», οι ερευνητές με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μαρκ Πιρς του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ της Βρετανίας και την Αμι Μπέρινγκτον ντε Γκονζάλεζ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, έλαβαν στοιχεία από συνολικά 180.000 Βρετανούς ασθενείς κάτω των 22 ετών που στο παρελθόν (πριν από τα 15 τους χρόνια) είχαν κάνει αξονική. Εν συνεχεία, όπως αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet, συσχέτισαν τον αριθμό και τη σωρευτική δράση της ακτινοβολίες που δέχτηκαν οι ασθενείς, με τα περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου (134) και λευχαιμίας (74) που εμφανίστηκαν αργότερα στο δείγμα.

Από αυτό παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται. Βέβαια, όπως τόνισαν, ο κίνδυνος παραμένει μικρός, καθώς εντοπίζεται μόλις μία περίπτωση καρκίνου ανά 10.000 τομογραφίες εγκεφάλου, ενώ επισημαίνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα οφέλη ίσως είναι μεγαλύτερα από τον κίνδυνο.