Η έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο σε μαραθώνιο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αμερικανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως το ανώτερο «ασφαλές» όριο άσκησης τη μέρα είναι μία ώρα. Μετά από αυτό το διάστημα το όφελος είναι ελάχιστο για τον ασκούμενο.

Το τρέξιμο σε μαραθώνιο, οι αγώνες τρίαθλου και οι ποδηλατικοί αγώνες μεγάλων αποστάσεων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην καρδιά και στις αρτηρίες, προκαλώντας μόνιμους «τραυματισμούς» σε αυτές.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr James O’Keefe από το νοσοκομείο Saint Luke’s Hospital του Κάνσας, δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές η άσκηση κάνει πολύ καλό στην καρδιά, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει κακό σε περίπτωση υπερβολής.

«Η υπερβολική άσκηση δε βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Πάνω από μισή ή μία ώρα τη μέρα είναι υπεραρκετό» προσθέτει ο ίδιος.

Τα παιδιά θα πρέπει να ασκούνται μέχρι μία ώρα σε μέτριους και έντονους ρυθμούς. Για τους ενήλικες η αεροβική άσκηση διάρκειας μισής ώρας ή λίγο παραπάνω πέντε φορές τη βδομάδα είναι αρκετή για τα βέλτιστα αποτελέσματα για την υγεία.

Ως αεροβική άσκηση θεωρείται το τζόγκινγκ, το λίγο πιο έντονο τρέξιμο, το ποδήλατο και η κολύμβηση. Οι παλμοί της καρδιάς δε θα πρέπει να ξεπερνούν τους 120 το λεπτό.

Το περπάτημα ή ακόμη και η κηπουρική θεωρούνται επίσης υγιείς σωματικές δραστηριότητες.