Απ’ ότι φαίνεται δεν αποδεικνύεται μόνο το κόκκινο κρασί ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Μία σχετική μελέτη για την κατανάλωση της μπύρας και την επίδρασή της στην καρδιά διεξήγαγε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Μελέτης της 1ης Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Λαϊκό» και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα 400ml μπύρας (ποσότητα λίγο μεγαλύτερη από ένα κουτάκι του εμπορίου) μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αγγείων μέχρι και δύο ώρες μετά την κατανάλωση. Η μπύρα επέδρασε στα αγγεία κάνοντάς τα πιο ελαστικά και πιο ικανά να διαστέλλονται.

Η μπύρα είναι ένα ποτό ποτό που με την ιδιαίτερη του σύσταση σε αλκοόλ και αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία της καρδιάς, φυσικά όμως όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Στη μελέτη συμμετείχαν άνδρες νεαρής ηλικίας που δεν ήταν καπνιστές. Οι συμμετέχοντες μετά από 12ωρη νηστεία ήπιαν μπύρα με αλκοόλ, μπύρα χωρίς αλκοόλ και ένα αλκοολούχο διάλυμα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ ίδια με αυτή της μπύρας σε τρεις επισκέψεις στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές έκαναν μετρήσεις, οι οποίες αποτύπωσαν τη λειτουργία των αγγείων και την πίεση που δέχεται η καρδιά και συμπέραναν ότι η μπύρα κατάφερε να βελτιώσει τη λειτουργία των αγγείων.

Η μελέτη ανακοινώθηκε με ανάρτηση στο 80ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο από τις 25 μέχρι τις 28 Μαΐου 2012.