Επιστήμονες και οργανώσεις από 15 χώρες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει τη δισφαινόλη-Α ή BPA, μία τοξική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαστικά και ανιχνεύεται σήμερα στο αίμα σχεδόν όλων των ανθρώπων.

Με επιστολή τους στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), 60 ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν «εκατοντάδες» δημοσιευμένες μελέτες που ενοχοποιούν τη δισφαινόλη-Α για καρδιοπάθειες, διαβήτη και καρκίνο, ειδικά σε εγκύους και βρέφη.

«Γνώμη μας είναι ότι οποιαδήποτε αντικειμενική και ενδελεχής επανεξέταση της επιστημονικής βιβλιογραφίας θα οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσης σε BPA, ειδικά στις ομάδες που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο, και συγκεκριμένα στα νεογνά και τις έγκυες μητέρες» γράφει η επιστολή.

Όπως αναφέρει το Reuters, μέτρα κατά της δισφαινόλης-Α εξετάζονται ήδη στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες -Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία- σκέφτονται να λάβουν μέτρα μονομερώς αν η ουσία δεν απαγορευτεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δισφαινόλη-Α χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες τροφίμων, καθώς και στις εποξικές ρητίνες με τις οποίες επιστρώνονται εσωτερικά οι κονσέρβες.

Η παραγωγή BPA ξεπερνά τα 2,2 εκατομμύρια τόνους το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ουσία είναι ανιχνεύσιμη στο 90% του πληθυσμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Πηγή in.gr