Στο συμπέρασμα ότι τελικά η ψυχοπάθεια είναι μια διακριτή νευροαναπτυξιακή διαταραχή του εγκεφάλου κατέληξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών ανθρώπων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για φόνο, βιασμό και άλλα βίαια εγκλήματα, φέρουν σαφείς ενδείξεις για δομικές ανωμαλίες, που τους διακρίνουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι ψυχοπαθείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους ανθρώπους, έχουν λιγότερη φαιά ουσία στον πρόσθιο προμετωπιαίο φλοιό και στις κροταφικές περιοχές, που είναι σημαντικές για την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων των άλλων.

Οι Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να απεικονίσουν τους εγκεφάλους 44 βίαιων ενηλίκων που έχουν ήδη καταδικαστεί στη Βρετανία για διάφορα εγκλήματα, καθώς και 22 υγιών ατόμων για λόγους σύγκρισης. Από τους 44, οι 17 διαγνώστηκαν με ψυχοπάθεια μαζί με διαταραχές αντικοινωνικής προσωπικότητας, ενώ οι 27 δεν θεωρήθηκαν ότι είναι ψυχοπαθείς, αλλά απλώς διαταραγμένες αντικοινωνικές προσωπικότητες.

Το ενδιαφέρον για το τι γίνεται μέσα στο κεφάλι των βίαιων εγκληματιών, έχει αυξηθεί διεθνώς με αφορμή τη δίκη του νορβηγού ‘Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους τον περασμένο Ιούλιο. Δύο ομάδες ψυχιάτρων, που διόρισε το νορβηγικό δικαστήριο για να εξετάσουν τον κατηγορούμενο, κατέληξαν σε αντίθετα συμπεράσματα για την ψυχική υγεία του, ενώ ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι είναι τρελός.