Υπάρχουν δυσκολίες στην αναπνοή του παιδιού σας; Θέλετε να μάθετε εάν υποφέρει από κάποια ασθένεια; Συνήθως, όπως λένε οι ειδικοί, εάν αντιμετωπίζει πρόβλημα αναπνοής τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει άσθμα. Κι αυτό γιατί, όπως συνεχίζουν, αυτό μπορεί να προσβάλλει παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας. Τα συμπτώματά του αρχίζουν συνήθως στην τυπική τους μορφή, γύρω στην ηλικία των 5 ετών.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Για να μάθετε εάν το παιδί σας έχει άσθμα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματά του είναι συχνές εξάρσεις βήχα που συμβαίνουν όταν το παιδί παίζει. Μπορεί βέβαια να έχει βήχα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρέπει να ελέγχετε εάν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αρχίζει να χάνει δυνάμεις. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να ελέγχετε εάν κατά την αναπνοή του παιδιού υπάρχει συριγμός. Δηλαδή ακούγεται ένας ήχος, όπως για παράδειγμα, είδος σφυρίγματος, όταν αναπνέει.

Το παιδί μπορεί επίσης να αναπνέει πολύ γρήγορα ή να έχει δύσπνοια. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να αισθάνεται ενοχλήσεις ή πόνο στο στήθος. Να νιώθει ότι έχει ένα σφίξιμο στο λαιμό ή στους μυς του θώρακα και να παραπονιέται ότι είναι κουρασμένο και αδύναμο.
Πού οφείλονται οι κρίσεις άσθματος

Οι κρίσεις άσθματος οφείλονται κυρίως στο κρυολόγημα, τη γρίπη, την ιγμορίτιδα καθώς και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Όσοι υποφέρουν από άσθμα, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη σωματική άσκηση, τις καιρικές συνθήκες, τον κρύο αέρα, την υγρασία καθώς και τις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να αποφεύγουν τον καπνό από τα τσιγάρα, να προσέχουν τις σκόνες και τις ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα (στους μυς του βρογχικού δέντρου). Στα συνήθη αλλεργιογόνα περιλαμβάνονται τα ακάρια της σκόνης (μικροσκοπικά ζωύφια που υπάρχουν στη σκόνη), η γύρη, το τρίχωμα ζώων, η μούχλα και διάφορα τρόφιμα.