Όπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι έλληνες γιατροί βλέπουν με καλό μάτι τη χρήση γενόσημων φαρμάκων. Το 83,2% των γιατρών τα θεωρεί ποιοτικά, το 85,9% εκτιμά ότι είναι αποτελεσματικά και το 84,7% ασφαλή.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της ΕΣΔΥ ο ειδικός συνεργάτης της Σχολής, Κ. Αθανασάκης, είπε ότι η χρήση γενόσημων φαρμάκων στην Ευρώπη μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 15 δισ. ευρώ το χρόνο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ι. Τούντας, μιλώντας στην εκδήλωση, είπε ότι ορισμένα ΜΜΕ αλλά και κάποιοι επιστήμονες που εμφανίστηκαν σε αυτά, προσπάθησαν να περάσουν λάθος μηνύματα σε σχέση με τα γενόσημα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν αμφιβολίες στους πολίτες.

Παράλληλα, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Α. Δημόπουλος, είπε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να «απεξαρτηθούν» από τα φάρμακο και πρόσθεσε ότι και σε άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκε κατά μεγάλη αναλογία χρήση γενόσημων φαρμάκων υπήρξαν αρχικά αντιδράσεις, όμως στη συνέχεια το μέτρο λειτούργησε.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Κ. Σουλιώτης, εξήγησε πόσο σημαντικό είναι για το κράτος και τη φαρμακευτική δαπάνη να τηρηθούν αυτή τη φορά οι προϋπολογισμοί, ενώ όλοι σχεδόν οι ομιλητές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για τη χρήση γενόσημων φαρμάκων αλλά και να πεισθούν οι ασθενείς για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Παρότι εμφανίστηκαν θετικοί στη χρήση γενόσημων φαρμάκων τόσο ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θ. Αμπατζόγλου, όσο και ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Ν. Βλασταράκος, τόνισαν ότι η χρήση γενοσήμων θα είναι θετική για τους ασθενείς μόνον αν τα φάρμακα αυτά είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και ποιοτικά.