Οι τελευταίες μελέτες που δημοσιεύτηκαν αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι η λήψη της ασπιρίνης καθημερινά μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία του καρκίνου.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η γνωστή σε όλους μας ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο μακροπρόθεσμα. Η τελευταία μελέτη του Πανεπιστημίου του Όξφορντ, με επικεφαλής τον Peter Rothwell διαπίστωσε ότι η μείωση του κινδύνου θανάτου είναι βραχυπρόθεσμη και μειώνει τον κίνδυνο μετάστασης σε άλλα όργανα κατά 40-50%.

Η ασπιρίνη, που είναι μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, χρησιμοποιείται συνήθως για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου ή του πυρετού. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων και προστατεύει από την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό, γι’ αυτό και συχνά ενδείκνυται για άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Σε παλαιότερες μελέτες του Rothwell διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης (ακόμα και σε χαμηλή δόση, όπως αυτή των 75 miligram) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και του οισοφάγου αλλά η αποτελεσματικότητα φαίνεται παρά μόνο μετά από 10 χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί αν ενδείκνυται σε ασθενείς στους οποίους δεν έχει εξαπλωθεί η νόσος.

Πηγή: ygeianews.gr