Νέα έρευνα σχετίζει το ενδομήτριο περιβάλλον με το αυξημένο σωματικό βάρος στα παιδιά. Αλλαγές στο DNA κατά τη γέννηση του μωρού εντόπισαν βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να οφείλονται στο έντονο στρες της μητέρας, σε ρυπογόνους παράγοντες ή και στη διατροφή. Οι ερευνητές συνέδεσαν τις αλλαγές με έναν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε παιδιά ηλικίας τουλάχιστον 9 ετών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, για να αποδειχθεί ο συσχετισμός αυτών των αλλαγών με την παχυσαρκία, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «PlosOne», επικεντρώθηκε στη μελέτη της έκφρασης συγκεκριμένων γονιδίων που εκφράζονται διαφορετικά σε παιδιά με αυξημένο ΔΜΣ.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν το DNA 24 παιδιών ηλικίας 11-13 ετών και εντόπισαν επιγενετικές αλλαγές σε εννιά από τα 29 γονίδια που συσχετίζονταν με αυξημένο σωματικό βάρος.

Βέβαια, μόνο μια από αυτές τις αλλαγές θεωρήθηκε ισχυρή για να διερευνηθεί περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετιστεί συγκεκριμένα γονίδια, όπως το FTO, με το αυξημένο σωματικό βάρος. Διάφορες άλλες έρευνες έχουν εστιάσει στις μοριακές αλλαγές που «ενεργοποιούν» ή «απενεργοποιούν» την έκφραση των γονιδίων. Οι συγκεκριμένες αλλαγές, που ανήκουν στον τομέα της επιγενετικής, θεωρείται ότι πυροδοτούνται από από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τέτοιου είδους παράγοντες μπορεί να είναι το στρες, το κάπνισμα, η διατροφή και οι ορμόνες, ιδιαίτερα στο ενδομήτριο περιβάλλον.