Πανικό και φόβο προκαλούν πολλές φορές οι ρινορραγίες (αιμορραγίες από τη μύτη) αν και στις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνες. Ωστόσο, πολλοί γονείς βλέποντας το παιδί τους να χάνει πολύ αίμα καταλαμβάνονται από πανικό.

Η μύτη έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία τα οποία αν για κάποιο λόγο σπάσουν προκαλούν αυτά τα φαινόμενα αιμορραγίας.

Ποιοι λόγοι προκαλούν τις ρινορραγίες; Μπορεί να είναι κάποιο κρυολόγημα, αλλεργίες που ερεθίζουν τη μύτη, κάποιο χτύπημα σε αυτή την περιοχή, γδαρσίματα στη βλεννογόνο που πολλές φορές προκαλούν τα παιδιά με τα νυχάκια τους, παρενέργειες από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή ακόμα και ανωμαλίες που ενδεχομένως να υπάρχουν στη δομή της μύτης.

Η αιμορραγία από τη μύτη σταματά αν την κρατήσουμε σφιχτά με τον αντίχειρα και τον δείκτη και από τις δύο πλευρές της κάτω από την περιοχή των ρινικών οστών για περίπου 10 λεπτά.

Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να έχει το κεφάλι του ελαφρώς γερμένο μπροστά και ποτέ πίσω καθώς σε αυτή την περίπτωση καταπίνει το αίμα και μπορεί να προκληθούν ναυτίες, εμετοί και διάρροιες. Εάν η ρινορραγία δεν σταματήσει μετά από 20 λεπτά θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.