Σύμφωνα με τους ειδικούς η απώλεια βάρους είναι δύο φορές πιο δύσκολη απ’ όσο πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής Boyd Swinburn, ειδικός στην παχυσαρκία από το Πανεπιστήμιο Deakin στη Μελβούρνη, επισήμανε: «Αντί να περιμένουν πολλά, όσοι κάνουν δίαιτα πρέπει να είναι υπομονετικοί».

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, οι ειδικοί πίστευαν ότι εάν «κοπούν» 100 θερμίδες την ημέρα, επιτυγχάνεται απώλεια βάρους 5 κιλών μέσα σε ένα χρόνο. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο της επιβράδυνσης του μεταβολισμού, η απώλεια εκτιμάται στα 2,5 κιλά.

Ο Kevin Hall από το ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη και Νεφρικών Νόσων (NIDKD) δήλωσε ότι «Αυτό οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις μεταβολικές αλλαγές που εκδηλώνονται όταν ένας άνθρωπος αλλάζει τη διατροφή του. Όταν μειώνεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται – και όσο αδυνατίζεις, τόσο πιο αργός γίνεται, ώσπου κάποια στιγμή φτάνει σε ένα όριο πέρα από το οποίο το σώμα δεν χάνει άλλο βάρος».

Κορυφαίοι ειδικοί ανακοίνωσαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Επιστημονική Πρόοδο ότι οι προσδοκίες που είχαμε μέχρι σήμερα από την απώλεια βάρους ήταν υψηλές.