Τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες μπορούν να κληρονομήσουν οι άντρες από τον πατέρα τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leicester σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το DNA περισσότερων από 3.000 ανδρών και συμπέραναν ότι μια συγκεκριμένη παραλλαγή του φυλετικού χρωμοσώματος Ψ αυξάνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου κατά 50% .

Σημειώνεται ότι το χρωμόσωμα Ψ είναι αυτό που «περάνει» από τον πατέρα στο γιό και καθορίζει το φύλο του παιδιού. Τα φυλετικά χρωμοσώματα του ανδρός είναι τα Χ,Ψ και της γυναίκας είναι τα Χ,Χ.

Έτσι, ο κίνδυνος από όσους φέρουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή στο DNA του χρωμοσώματος Ψ προστίθεται στους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση. Η ανακάλυψη των επιστημόνων μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης των καρδιαγγειακών νόσων στους άνδρες, ίσως ακόμη και σε ένα γενετικό τεστ για τον εντοπισμό όσων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Βέβαια, πρώτα πρέπει οι ερευνητές να εντοπίσουν ποια ακριβώς γονίδια στο χρωμόσωμα Ψ ευθύνονται για την ευπάθεια στα καρδιαγγειακά.