Σε μικρές αποθήκες ληγμένων ή αχρησιμοποίητων φαρμάκων εκτιμάται ότι έχουν μετατραπεί τέσσερα στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά, η αξία των οποίων ενδεχομένως και να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία όπως ανακοίνωσε, προχωρά στη συλλογή, αλλά και την ανακύκλωση των φαρμάκων αυτών σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Από τον Μάρτιο, θα τοποθετηθούν 12.000 ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης, πράσινου χρώματος, στα φαρμακεία όλης της χώρας, προκειμένου να αποθέτουν εκεί οι πολίτες τα φάρμακα, που δεν χρειάζονται.

Οι ποσότητες των φαρμάκων, που θα συλλέγονται, θα συγκεντρώνονται από τις φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Το ΙΦΕΤ θα έχει την ευθύνη της αποστολής των ποσοτήτων αυτών σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, τα οποία θα φροντίζουν για την αδρανοποίηση και την καύση τους.

Στόχος, πάντως, του υπουργείου Υγείας, όπως έγινε γνωστό, είναι η δημιουργία ανάλογης μονάδας καταστροφής φαρμάκων και στην Ελλάδα.