Οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία για τους περισσότερους ανθρώπους αλλά είναι απαραίτητη για να ζούμε σε έναν καθαρό χώρο.

Έρευνες, πάντως, δείχνουν ότι εκτός από ένα καθαρό σπίτι, κάποιες δουλειές μπορεί να βοηθήσουν και την υγεία μας. Για παράδειγμα, το πλύσιμο των πιάτων είναι η κατάλληλη αποτοξίνωση για υπερφορτωμένα μυαλά σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Mindfulness και στη Wall Street Journal.

Η έρευνα έδειξε πως το πλύσιμο των πιάτων με επίγνωση της δράσης -δηλαδή να συγκεντρώνεται κάποιος στο νερό, στη μυρωδιά του σαπουνιού ή στο σχήμα και την αίσθηση των πιάτων για παράδειγμα- μείωσε σημαντικά την ανησυχία και αύξησε την ψυχική επαφή με τον εαυτό.

Το προσεκτικό και με επίγνωση πλύση των πιάτων, ενίσχυσε επίσης την αίσθηση πως ο χρόνος κυλάει πιο αργά και με ευχαρίστηση. Έρευνες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει την αλλαγή στην αντίληψη του χρόνου με μεγαλύτερη ψυχική ευφορία και ευζωία.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν πως για τους ανθρώπους που είναι πιεσμένοι και φορτισμένοι, το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να αποτελέσει μια μορφή θεραπείας και να βοηθήσει στο άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας.