Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη που αναθεωρεί τα έως τώρα παραδεδεγμένα: το κέντρο του λόγου βρίσκεται σε άλλη εγκεφαλική περιοχή, από αυτήν που πίστευαν ως τώρα οι νευρολόγοι.

Μάλιστα, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν και κάτι άλλο αξιοσημείωτο: το νέο κέντρο του λόγου ουσιαστικά βρίσκεται στο ίδιο σημείο και στους πιθήκους, συνεπώς η καταγωγή της γλώσσας στους πιθήκους και στους ανθρώπους έχει μάλλον πολύ πιο κοινές ρίζες από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Τζόζεφ Ραουσέκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εντόπισαν μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου που ασχολείται με την επεξεργασία του λόγου.

Έως τώρα το κέντρο του λόγου εθεωρείτο η λεγόμενη «περιοχή του Βέρνικε», που έχει πάρει το όνομα του γερμανού νευρολόγου του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον οποίο ο λόγος γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας σε ένα σημείο στο πίσω μέρος του εγκεφαλικού φλοιού, πίσω από τον ακουστικό φλοιό, ο οποίος επεξεργάζεται τους ήχους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κέντρο του λόγου στην πραγματικότητα βρίσκεται τρία εκατοστά πιο κοντά στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, στον αριστερό κροταφιαίο λοβό, μπροστά και όχι πίσω από τον ακουστικό φλοιό.