Όχι και τόσα «αθώα» αποδεικνύεται τελικά η ασπιρίνη, η προληπτική λήψη της οποίας συνηθίζεται από άτομα που φοβούνται ότι κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό και βασίζεται σε εξέταση που διενεργήθηκε σε πάνω από 100.000 ασθενείς, η ασπιρίνη μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη μελέτη, αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικής αιμορραγίας κατά 30%!

Η μελέτη δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση τα γνωστά οφέλη της ασπιρίνης για αυτούς που πάσχουν από καρδία ή έχουν πάθει εγκεφαλικό και τα οποία βασίζονται στην πρόληψη θρομβώσεων. Αυτό, όμως, που επισημαίνεται είναι ότι η προληπτική λήψη ασπιρίνης πρέπει να γίνεται αυστηρά κατόπιν οδηγίας του γιατρού.

Στην κοινή πεποίθηση σύμφωνα με την οποία η ασπιρίνη σώζει ζωές, αντιτέθηκαν επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη. Παρά τη μείωση κατά 20% των καρδιακών επεισοδίων τα τελευταία χρόνια, οι θάνατοι από καρδία, εγκεφαλικό ή καρκίνο δεν έχουν μειωθεί. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κόζικ Ρέι «στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει σημαντικό όφελος από την ασπιρίνη και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αύξηση του προσδόκιμου ζωής».