Ένας νέος άντρας πέθανε εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία, τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του ιού Η5Ν1, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα φόβους για επανεμφάνιση της επιδημίας της νόσου, δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανατηφόρου κρούσματος στην Κίνα.

«Τα αποτελέσματα των εξετάσεων επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για γρίπη των πτηνών», ανακοίνωσε ο Τιάντρα Γιόγκα, επικεφαλής της υπηρεσίας για τις μολυσματικές ασθένειες του υπουργείου και πρόσθεσε πως το θύμα ήταν 23 ετών.

Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα τους τελευταίους τρεις μήνες στην Ινδονησία. Στις 10 Οκτωβρίου επιβεβαιώθηκε ο θάνατος από τον ιό Η5Ν1 δύο παιδιών ηλικίας δέκα και πέντε ετών. Πριν από τα δύο αυτά κρούσματα, δεν είχε καταγραφεί θάνατος εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία από τον Μάιο του 2010.

Από το 2003, εκατόν πενήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδονησία, σε σύνολο 339 σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο 23χρονος άντρας που ζούσε σε βόρειο προάστιο της Τζακάρτας παρουσίασε υψηλό πυρετό μέσα στο σαββατοκύριακο και υπέκυψε σχεδόν αμέσως, σύμφωνα με την εφημερίδα Jakarta Post.

Η Ινδονησία αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στην αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, καθώς πολλοί κάτοικοι της συνεχίζουν να ζουν σε στενή επαφή με πουλερικά, τα οποία εκτρέφουν για κατανάλωση, αγνοώντας τους νόμους που το απαγορεύουν.