Όταν χαμογελάτε στον καθρέπτη σας, βλέπετε αν τα δόντια σας χρειάζονται λεύκανση. Ένας οδοντίατρος όμως μπορεί να δει τα σημάδια των καρδιακών παθήσεων! Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της οδοντικής έρευνας, διαπίστωσε ότι πολλά οδοντικά προβλήματα μπορεί να είναι σημάδια σοβαρών παθήσεων. Οι οδοντικές ασθένειες μάλιστα συνδυάζονται με την κακή διατροφή που ευθύνεται και για την τερηδόνα στα δόντια, και όχι μόνο.

Η πιο συχνή πάθηση είναι η παχυσαρκία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα πρόχειρα φαγητά και τα γλυκά δεν χαλάνε μόνο τα δόντια, αλλά οδηγούν και στην παχυσαρκία. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα, αλλά και τα ζαχαρούχα ποτά περιέχουν ανθυγιεινές ουσίες που καταστρέφουν τα δόντια, αλλά έχουν συνδεθεί και με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στις παραπάνω τροφές, αυξάνουν το επίπεδο ζάχαρης στο αίμα και αυτόματα αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μια κακή διατροφή δεν σας βάζει σε κίνδυνο μόνο για την παχυσαρκία, αλλά και για ορισμένους καρκίνους.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν πολλά δόντια είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα άνοιας, όπως Αλτσχάιμερ. Αν και θα χρειαστεί περεταίρω έρευνα για να διευκρινιστεί πλήρως η σύνδεση μεταξύ απώλειας δοντιών και της υγείας του εγκεφάλου.

Κρατώντας τα δόντια σας σε καλή κατάσταση δεν έχετε μόνο ωραίο χαμόγελο, αλλά δεν κινδυνεύετε σε μεγάλο ποσοστό από τις παραπάνω ασθένειες. Ένας τακτικός έλεγχος το εξάμηνο είναι ιδανικός για την στοματική σας υγιεινή.