Επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΥ club μίλησαν, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την παρουσίασή του, για τη σημασία της πρόληψης μέσω του γονιδιακού ελέγχου, ειδικά για παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές.

Ο ομότιμος καθηγητής Βιολογίας και γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοχάρης Παταργιάς, σημείωσε ότι ο έλεγχος των γονιδίων, που γίνεται με συγκεκριμένες εξετάσεις, μπορεί να δείξει αν υπάρχει η προδιάθεση για κάποια ασθένεια, έτσι ώστε το άτομο που το γνωρίζει, να πάρει όλα τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να νοσήσει.

Σημαντικό είναι, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της στεφανιαίας νόσου, να ξέρει από πριν κάποιος αν έχει τον κληρονομικό παράγοντα, ώστε να είναι ακόμη πιο προσεκτικός σε όσα μπορεί να ελέγξει: Να διατηρεί δηλαδή μια καλή φυσική κατάσταση, το βάρος του στα σωστά επίπεδα, να μην καπνίζει, να ελέγχει το άγχος του και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις.

«Όλα αυτά, αν μη τι άλλο, θα επιβραδύνουν την εμφάνιση της ασθένειας που έχει πια εξελιχθεί σε πρώτη αιτία θανάτου» όπως υπογράμμισε ο καρδιοχειρουργός Βασίλειος Βύζας.

Το πρόγραμμα EY club, που παρέχει υπηρεσίες υγείας διοργανώνει επιπλέον, δράσεις κοινωνικού περιεχομένου. Μια από αυτές πραγματοποιείται την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης (αίθουσα νερού), όπου οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορηθούν για καρδιολογικά θέματα και να κάνουν δωρεάν μέτρηση σακχάρου.

Επίσης, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στον Άγιο Στυλιανό θα γίνει ενημέρωση για την υγεία των παιδιών και δωρεάν πελματογράφηση στα παιδάκια προσχολικής ηλικίας που θα παραβρίσκονται στην εκδήλωση. Όσοι επιθυμούν να παραστούν μπορούν να προσφέρουν πάνες ή μωρομάντηλα για τα παιδιά του ιδρύματος.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδος.