Τις πρώτες δοκιμές μια νέας μεθόδου που υπόσχεται να ρίξει δραστικά την «κακή» χοληστερίνη με μία ένεση έκαναν γιατροί στην Αμερική. Τα πειράματα έδειξαν ότι η νέα θεραπεία μείωσε στους ασθενείς κατά 65% κατά μέσο όρο, δηλαδή κατά τα δύο τρίτα, το επίπεδο της δυνητικά επικίνδυνης χοληστερόλης, σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κλάπτον Ντίας έκαναν τις πρώτες δοκιμές σε 54 εθελοντές άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 45 ετών. Η κακή χοληστερόλη, δηλαδή η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η νέα ένεση περιέχει ένα κατασκευασμένο στο εργαστήριο αντίσωμα προερχόμενο από μία ανθρώπινη πρωτεΐνη και το οποίο δουλεύει απενεργοποιώντας μια άλλη πρωτεΐνη, η οποία εμποδίζει το ήπαρ να φιλτράρει από το αίμα και να αποβάλει από τον οργανισμό την κακή χοληστερίνη, που έχει συσσωρευτεί με το πέρασμα του χρόνου.

Όπως φαίνεται, όμως, θα περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι η ένεση να είναι διαθέσιμη για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Στο μέλλον, όμως, θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική μέθοδο θεραπείας, ιδίως για όσους ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, όπως οι στατίνες,  οι οποίες πάντως θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της θεραπείας της υψηλής χοληστερόλης.

Αν μετά από τις σχεδιαζόμενες νέες μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές η νέα θεραπεία αποδειχθεί όντως ασφαλής και αποτελεσματική, τότε αναμένεται να αξιοποιηθεί παράλληλα με τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους και όχι να τις αντικαταστήσει.