Ο 90χρονος Derek Taylor ένιωθε φοβερή μοναξιά μετά και το θάνατο της αδελφής του και της συντρόφου του.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα, ο ηλικιωμένος από το Μάντσεστερ της Αγγλίας έφτιαξε μια λίστα με 10 τρόπους για την καταπολέμηση της μοναξιάς την οποία και παρουσίασε στο BBC.

«Όσο μεγαλώνεις, τόσο με λιγότερους ανθρώπους επικοινωνείς», δήλωσε ο Derek πριν παρουσίασε τη λίστα του:

  1. Κάνε μια προσπάθεια να κάνεις νέους φίλους.
  2. Ακολούθησε κάποιο χόμπι, γίνε μέλος σε κάποια λέσχη.
  3. Αναζήτησε δραστηριότητες μέσα από την κοινότητα όπου ζεις, επισκέψου κάποιο πνευματικό κέντρο και μάθε τι έχει να σου προσφέρει.
  4. Μάθε τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
  5. Αναζήτησε βοήθεια από κοινωνικές υπηρεσίες.
  6. Σκέψου να βάλεις στο σπίτι σου έναν ενοικιαστή ή επισκέπτη επί πληρωμή (σ.σ. δηλαδή συγκατοίκησε).
  7. Χρησιμοποίησε το τηλέφωνό σου πιο συχνά για να επικοινωνείς με ανθρώπους. Μη περιμένεις εκείνοι να επικοινωνήσουν πρώτοι
  8. Έλα σε επαφή με φίλους και συγγενείς που έχεις καιρό να μιλήσεις
  9. Γίνε φίλος με τους γείτονές σου
  10. Προσέφερε εθελοντική εργασία

Η μοναξιά, ειδικά στις τάξεις των ανθρώπων της λεγόμενης τρίτης ηλικίας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο- και φυσικά όχι μόνο εκεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της χώρας, ένα τεράστιο ποσοστό ηλικιωμένων άνω των 75 ετών, ζει χωρίς να απολαμβάνει τη συντροφιά κάποιου ανθρώπου. Περίπου το 60% των ενήλικων άνω των 59, δηλώνει ότι έχει βιώσει τη μοναξιά.

Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι η μοναξιά επηρεάζει αρνητικά την υγεία καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη κοινωνικής ζωής αυξάνει τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 26%, το ίδιο ποσοστό με αυτό που θα φτάνατε εάν καπνίζατε 15 τσιγάρα ημερησίως!