Είναι αδύνατον να μείνετε για πολύ ακίνητοι; Θέλετε να κινείτε συνεχώς τα πόδια σας και έχετε διαπιστώσει ότι το περπάτημα και η κίνηση σας ανακουφίζουν. Μπορεί αυτό να σχετίζεται με την πίεση;

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) είναι μια νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ακατανίκητη επιθυμία κίνησης των ποδιών. Οι ασθενείς έχουν ασυνήθιστη δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια τους όταν είναι ακίνητα, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη να τα κινούν συνεχώς.

Ο ασθενής κινώντας τα άκρα του, περπατώντας, τεντώνοντάς τα, νιώθει ανακούφιση. Μόλις σταματά αυτές τις κινήσεις, επανέρχεται το δυσάρεστο συναίσθημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα επιδεινώνεται όταν ο ασθενής ξαπλώνει ή κάθεται και γενικά όταν ξεκουράζεται και δεν κινείται. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα συμπτώματα να χειροτερεύουν τη νύχτα. Επηρεάζει περίπου το 10% του πληθυσμού, κυρίως ενήλικες και έχει συσχετιστεί με αναιμία, διαβήτη, νεφρικές παθήσεις, εγκυμοσύνη, την καφεΐνη και μερικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τη μελέτη Women’s Health Study 2 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Hypertension, η υπέρταση (υψηλή πίεση) ήταν σημαντικά πιο διαδεδομένη στις γυναίκες που εμφάνιζαν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (με συμπτώματα τουλάχιστον 15 φορές το μήνα), σε σύγκριση με εκείνες που είχαν λιγότερο συχνά ή καθόλου συμπτώματα.

Η έρευνα έγινε σε 65.544 γυναίκες οι οποίες εμφάνιζαν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (με βάση ένα ερωτηματολόγιο και την προϋπόθεση της εμφάνισης συμπτωμάτων τουλάχιστον 5 φορές το μήνα) και αποκλείστηκαν εκείνες με σακχαρώδη διαβήτη, αρθρίτιδα ή εγκυμοσύνη (καταστάσεις που επηρεάζουν την πίεση ή την κίνηση των ποδιών).

Οι συγγραφείς της μελέτης από το Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης των ΗΠΑ, αναφέρουν ότι όσο πιο σοβαρό ήταν το σύνδρομο, τόσο πιο ισχυρή ήταν και η σχέση του με την αρτηριακή πίεση (τόσο τη συστολική, όσο και τη διαστολική) και αυτό δεν επηρεαζόταν από άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου.

Τα ευρήματα της ομάδας συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες της βιβλιογραφίας που υποδηλώνουν τον πιθανό ρόλο του συνδρόμου στην παθογένεια της υπέρτασης. Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη δεν γενικεύει τα αποτελέσματά της και στους άνδρες.

Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να πούμε αν η αντιμετώπιση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών θα μπορούσε να θεραπεύσει και την υπέρταση. Σίγουρα, όμως ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ο περιορισμός της καφεΐνης και του αλκοόλ και η μείωση του σωματικού βάρους θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τόσο του ενός όσο και του άλλου.

Πηγή:iatropedia.gr