Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούμε μέχρι κάποιο βαθμό να ελέγξουμε πότε θα κοιμηθούμε. Κάποιοι άλλοι όμως είναι εντελώς ανίσχυροι να αντισταθούν στην ανάγκη του ύπνου οποιαδήποτε στιγμή της μέρας.

Τι είναι η ναρκοληψία
Η ναρκοληψία είναι μια χρόνια, νευρολογική συνήθως, πάθηση στην οποία ο ασθενής αισθάνεται ξαφνικά την ανάγκη να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και αν είχε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ. Η ναρκοληπτική κρίση διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και μία ή περισσότερες ώρες, κατά τις οποίες ο ασθενής μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς υπνηλίας.

Παράλληλα η ναρκοληψία μπορεί να συνοδεύεται από:
1. καταπληξία (αιφνίδια απώλεια του μυϊκού τόνου) με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται σαν παράλυτο.
2. έντονα όνειρα κατά τη διάρκεια των υπνικών κρίσεων ή κατά το ξύπνημα.
3. γενικευμένη παράλυση μικρής διάρκειας κατά την έναρξη ή τη λήξη του υπνικού επεισοδίου.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης στους ασθενείς δυσκολεύοντας σημαντικά την καθημερινότητά τους, ενώ πολλοί μπορεί να παρουσιάσουν και ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της.

Πού οφείλεται
Η πρωτοπαθής ναρκοληψία είναι μια νευρολογική πάθηση με άγνωστα αίτια, αν και πιθανότερη θεωρείται η έλλειψη κάποιου νευρομεταβιβαστή που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Εκτός όμως από την πρωτοπαθή υπάρχει και η δευτεροπαθής ναρκοληψία, που μπορεί να είναι συνέπεια κάποιας άλλης πάθησης, όπως εγκεφαλικής βλάβης, ενός εμπύρετου ή μεταβολικού νοσήματος, διαβήτη, ουραιμίας, υποθυρεοειδισμού αλλά και άγχους ή κάποιας άλλης ψυχολογικής διαταραχής.

Πότε εμφανίζεται

Η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως μετά το φαγητό ή κατά τη διάρκεια μιας μονότονης δραστηριότητας και κυρίως όταν τα άτομα κάθονται. Όσοι υποφέρουν από ναρκοληψία μπορούν επίσης να κοιμηθούν ύστερα από έντονη συγκίνηση όπως θυμό, θλίψη, χαρά κ.λπ.

Θεραπεύεται;

Για την πρωτοπαθή ναρκοληψία δεν υπάρχει καμία απολύτως επιτυχής θεραπεία παρότι έχουν κυκλοφορήσει κάποια φάρμακα που εν μέρει βελτιώνουν το πρόβλημα. Έτσι τα μέσα που εφαρμόζονται, π.χ. καθορισμένες ώρες ύπνου ή διεγερτικά που ελέγχουν την υπνηλία, αποσκοπούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Αν η πάθηση είναι δευτεροπαθής, η θεραπεία της συνίσταται στην αντιμετώπιση της νόσου που την προκάλεσε.

Πηγή:myworld