Εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο έχουν δυσλεξία με σοβαρές εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Η δυσλεξία είναι ένα σύνολο μαθησιακών δυσκολιών και αφορά άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία, που δεν αναλογούν στο νοητικό τους δυναμικό, στην ηλικία και στην εκπαίδευσή τους. Πώς θα αναγνωρίσετε τη δυσλεξία στο παιδί σας; Ποια σημάδια υποδηλώνουν ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά; Εντοπίστε τα έγκαιρα και ζητήστε βοήθεια.

Πώς θα την αναγνωρίσετε

Τα χαρακτηριστικά της δυσλεξίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ωστόσο τα πιο βασικά χαρακτηριστικά, ενδεικτικά δυσλεξίας ή μαθησιακής δυσκολίας στην προσχολική ηλικία, στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό είναι:

Στον προφορικό λόγο

Το παιδί αργεί να μιλήσει, δυσκολεύεται να μάθει τραγουδάκια με ομοιοκαταληξία, δεν καταλαβαίνει παιχνίδια με λέξεις και γράμματα, δεν μπορεί να διηγηθεί μια ιστορία βάζοντας τα γεγονότα στη σειρά, συχνά παραλείπει συλλαβές ή καταλήξεις, μπερδεύει τη σειρά των γραμμάτων μέσα στη λέξη ή/και μπερδεύει λέξεις που μοιάζουν ακουστικά.

Στον προσανατολισμό και το συντονισμό των κινήσεων

Δυσκολεύεται στο συντονισμό πράξεων και οπτικοακουστικού συντονισμού, όπως κούμπωμα κουμπιών, κόψιμο χαρτιού με ψαλίδι, δέσιμο κορδονιών και άλλα ή στις αλληλοδιαδοχικές κινήσεις, όπως το ντύσιμο και το γδύσιμο, μπερδεύει τις έννοιες πάνω – κάτω, δεξιά – αριστερά, πριν – μετά, οργανώνει με δυσκολία την τσάντα ή το δωμάτιό του, δυσκολεύεται να μάθει την ώρα και χάνει την αίσθηση του χρόνου.

Στα γραπτά

Μπερδεύει τα γράμματα π.χ. το ε και το 3, το θ και το δ κ.ά., δεν αντιγράφει σωστά ή αντιγράφει καθρεπτικά, δεν μπορεί να μεταφέρει τις σκέψεις του στο γραπτό λόγο, «κολλάει» τις λέξεις μεταξύ τους, δεν αρχίζει με κεφαλαίο, δεν χρησιμοποιεί σημεία στίξης και τόνους, παραλείπει γράμματα, δεν γράφει πάνω στις γραμμές, κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη και ο γραφικός του χαρακτήρας είναι πολλές φορές δυσνόητος.

Στην ανάγνωση

Διαβάζει αργά, κοπιαστικά, μηχανικά, χωρίς χρώμα στη φωνή, παραλείπει λέξεις ή και συλλαβές, δυσκολεύεται να κατανοήσει ένα κείμενο, λόγω της αργής και λανθασμένης ανάγνωσης.

Στη μνήμη

Παρουσιάζει προβλήματα τόσο στη βραχύχρονη όσο και στη μακρόχρονη μνήμη, με αποτέλεσμα κάτι που μαθαίνει σήμερα να το ξεχνάει μέσα σε λίγες ημέρες. Τα θυμάται όλα ανακατεμένα, δεν συγκρατεί εύκολα οδηγίες και σύνθετες πληροφορίες, δυσκολεύεται να μάθει τους μήνες, τις μέρες, την προπαιδεία, την αλφάβητο.

Προσοχή

Δεν σημαίνει ότι έχουν δυσλεξία όσα παιδιά παρουσιάζουν ένα ή δυο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Πολλά παιδιά σε κάποια φάση της ζωής τους εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα παρουσιάσουν αργότερα δυσλεξία. Πηγή: womenonly.gr