Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων θα υλοποιήσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία και την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Γαληνός» της περιφέρειας.

Το πρόγραμμα με τον τίτλο «Προστάτεψε την υγεία σου, μάθε για την πρόληψη του καρκίνου», παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Ογκολογικής εταιρείας Κώστα Δημουλά, ενώ την παρουσίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των φορέων υγείας της περιοχής καθώς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πρόκειται όπως τονίστηκε, για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου στην Ελλάδα και το πρώτο που θα υλοποιηθεί στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου. Αφορά τον εντοπισμό του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, ο οποίος είναι 100% θεραπεύσιμος, κάτι που γίνεται με ειδικές εξετάσεις και tests. Την αρχή της παρουσίασης έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Καραμαρίτης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, ότι «στα νησιά οι παροχές υγείας υψηλής ποιότητας διευρύνουν και αμβλύνουν την απομόνωση και αίρουν τις κοινωνικές αδικίες και ανισότητες. Η πολιτεία πρέπει να κατοχυρώσει και να στηρίξει το δικαίωμα των πολιτών στην υγεία πράγμα που δεν έπραξε ποτέ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα».

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τόνισε, ότι είναι πολύ σημαντικό καθώς γίνεται έγκαιρη εξέταση των νησιωτών μας για την πρώιμη διάγνωση καρκίνων. Το ιατρικό κλιμάκιο βρίσκεται στη Λέρο μετά θα πάει στη Σύμη, ενώ θα ακολουθήσουν και τα άλλα νησιά. Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτές οι δράσεις γίνονται για πρώτη φορά και είναι σημαντικές για τον τόπο μας. Πρόκειται για ένα σύνολο δράσεων που προσπαθεί να απαλύνει την κακή παροχή υπηρεσιών υγείας από την επίσημη πολιτεία».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του προγράμματος και πρόεδρος της ΕΟΕ, Κώστας Δημουλάς, αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο του προγράμματος και τη συμμετοχή των γιατρών σε αυτό, λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είμαστε εθελοντές σε ότι αφορά την εργασία και δεν παίρνουμε χορηγίες και χρήματα από το κράτος. Προσπαθούμε να διοργανώσουμε προληπτικούς ελέγχους, να ανακαλύπτουμε πρώιμους καρκίνους, προκλινικούς καρκίνους μέσα από ένα είδος μεθοδολογίας, tests και ιατρικών εξετάσεων, ώστε να εντοπίζουμε τον καρκίνο πριν να γίνει κλινικός».

Όπως είπε, ο πρώιμος καρκίνος θεραπεύεται 100%. Επίσης, το κόστος θεραπείας του είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον κλινικό καρκίνο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος, όπως είπε, βοήθησε στο να αρχίσουμε να υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα για την πρόληψη των καρκίνων που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Οι εξετάσεις θα αφορούν: Τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το γυναικολογικό καρκίνο, τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του προστάτη, το μελάνωμα, τον καρκίνο του παχέως εντέρου, τον καρκίνο του στομάχου και τον αιματολογικό καρκίνο. Υποστηρικτές της προσπάθειας και συμπαραστάτες του προγράμματος είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες Attica group, Blue star ferries και Dodekanisos seaways.