Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος στον κόσμο. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, 5.000 άνθρωποι νοσούν από αυτή την ασθένεια και περισσότεροι από 2.500 χάνουν τη ζωή τους. Ωστόσο, υπάρχει μία εξέταση, η κολονοσκόπηση, η οποία σώζει ζωές. Η επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, επισημαίνει πως πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες, ότι η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προληφθεί και ότι η κολονοσκόπηση σώζει ζωές και γι’ αυτό το σκοπό διοργανώνει ένα τριήμερο ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, από στις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Η επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου τονίζει το γεγονός, ότι το κόστος αντιμετώπισης του καρκίνου παχέος εντέρου ανά ασθενή, είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας και ξεπερνά συνολικά τα 70.000.000 ευρώ κατ’ έτος, κάτι που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη την πρόληψη της νόσου.

Η εναρκτήρια εκδήλωση, με θέμα «Καρκίνος του Παχέος Εντέρου, μια μάστιγα της εποχής μας – Πρόληψη και Αντιμετώπιση», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 19:00 το απόγευμα, στην Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, (Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο καθηγητής, Ευάγγελος Ακριβιάδης και θα συμμετέχουν οι γαστρεντερολόγοι Νικόλαος Ευγενίδης, Αναστάσιος Ηλίας, Ανέστης Ταρπάγκος, Χάρης Τσιώνης και Ανδρέας Πρωτοπαππάς, οι οποίοι θα μιλήσουν για τη σημασία της πρόληψης και ιδιαίτερα της κολονοσκόπησης σε άτομα άνω των 50 ετών, ενώ θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις του κοινού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε ειδική κατασκευή-ομοίωμα εντέρου που θα είναι τοποθετημένη μπροστά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην παραλία, και να ενημερωθεί από γαστρεντερολόγους για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τη δυνατότητα πρόληψής του. Οι ώρες επίσκεψης στο σημείο είναι:

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, από τις 18:00 μέχρι τις 22:00 μμ

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 πμ μέχρι τις 22:00 μμ

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 πμ μέχρι τις 14:00 μμ

Η συγκεκριμένη δράση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εντάσσεται στην καμπάνια που έχει εγκαινιάσει από το 2015 η επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώσου – Δράσε – Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου – Η κολονοσκόπηση σου σώζει τη ζωή» και έχει ως στόχο να κινητοποιήσει άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, στη χώρα μας, να εντάξουν την κολονοσκόπηση στον τακτικό ιατρικό έλεγχό τους.