Παγκόσμιο πρεσβευτή υγείας ανακήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον χορηγό κοινωνικών προγραμμάτων και πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, θέση από την οποία θα βοηθήσει κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Ο Μπλούμπεργκ, ο οποίος έχει εμπειρία στην πολιτική δημόσιας υγείας όπως ο έλεγχος του καπνού, οι φόροι για τα αναψυκτικά και η πρόληψη τραυματισμών, θα εργαστεί σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για να αναδείξει την επιβάρυνση που φέρνουν οι μη-μεταδοτικές ασθένειες (ΜΜΑ) στην οικονομία και την υγεία, ανακοίνωσε ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι ο ρόλος του Μπλούμπεργκ θα είναι να βοηθήσει κυβερνήσεις να ενδυναμώσουν την αντιμετώπιση αυτών των μεγάλων προκλήσεων στη δημόσια υγεία από κοινού με τον ΠΟΥ.

Οι ΜΜΑ και οι τραυματισμοί ευθύνονται για 43 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ – δηλαδή σχεδόν ογδόντα τοις εκατό όλων των θανάτων παγκόσμια – όμως το μεγαλύτερο μέρος αιτιών των πρώιμων θανάτων και των ειδικών αναγκών αυτές οι δύο αιτίες μπορούν να προληφθούν με μέτρα που στοχεύουν στην αλλαγή καθημερινών συνηθειών.

Ο ρόλος του Μπλούμπεργκ θα είναι να ενθαρρύνει τις πολιτικές που επικεντρώνονται στη μείωση της έκθεσης των ανθρώπων σε βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, το ποτό, την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι θέσεις των παγκόσμιων πρεσβευτών του ΠΟΥ έχουν αρχική διάρκεια δύο ετών ενώ οι πρεσβευτές δεν αμείβονται.