Τη λύση στον καρκίνο φαίνεται πως έδωσαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ οι οποίοι δημιούργησαν μία «έξυπνη βόμβα».

Ο λόγος για τον φθινοπωρινό κρόκο ο οποίος συγγενεύει με το γνωστό σε όλους κρόκο μόνο που είναι ιδιαίτερα τοξικός.

Η «έξυπνη βόμβα» σταματά την εξέλιξη ή κάποιες φορές εξαφανίζει τελείως τους καρκινικούς όγκους ενώ η δραστική του ουσία, η κολχικίνη, χρησιμοποιείται από τη βυζαντινή εποχή.

Έχει δοκιμαστεί κατά των καρκίνων του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα και κατά του σαρκώματος με αποτελεσματικότητα που φτάνει το 70% σε μία μόνο δόση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη «Δημοκρατία» οι επιστήμονες επένδυσαν την κολχικίνη με μία αλυσίδα αμινοξέων που την καθιστούν προσωρινά αδρανή. Με αυτή τη μορφή μπορεί να χορηγηθεί στους καρκινοπαθείς και να «ταξιδέψει» στον οργανισμό τους χωρίς να βλάψει τα υγιή κύτταρα. Όταν φτάσει στον καρκινικό όγκο, η «έξυπνη βόμβα» αλληλεπιδρά με το ένζυμο ΜΜΡ-1 που βρίσκεται στην επιφάνειά του και ενεργοποιείται με αποτέλεσμα να τροφοδοτεί το καρκίνωμα με θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο μέσω του αίματος. Με αυτόν τον τρόπο ο όγκος νεκρώνεται και πεθαίνει.

Σημαντικό είναι και το γεγονός πως η συγκεκριμένη θεραπεία εντοπίζει και στοχεύει και τις μεταστάσεις.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε 18 μήνες θα ξεκινήσουν τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους ώστε μελλοντικά το φάρμακο να μπορεί να συμπεριληφθεί στις υπάρχουσες χημειοθεραπείες.