Τις ερχόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσει η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  για να εκτιμήσει τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί ο ιός Ζίκα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Ρίο της Βραζιλίας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Νίκα Αλεξάντερ στο πρακτορείο Reuters.

«Η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων θα εξετάσει την κατάσταση στην Βραζιλία, όπως και το ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων», τόνισε η Αλεξάντερ διευκρινίζοντας πως ο ΠΟΥ προχωρά σε αξιολογήσεις κινδύνων σε θέματα δημόσιας υγείας και εναπόκειται στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αποφανθεί για την διοργάνωση των Αγώνων, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 5 Αυγούστου.

«Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες μας» να αποφανθούμε για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε η Αλεξάντερ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, 150 ειδικοί επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για ματαίωση ή αλλαγή τόπου διεξαγωγής των Ολυμπιακών στη Βραζιλία, επικαλούμενοι τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί ο Ζίκα για την υγεία των 500.000 επισκεπτών, που εκτιμάται ότι θα δεχθεί η χώρα και θα μπορούσαν να μεταφέρουν στις χώρες τους τον ιό.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο απέρριψαν το ενδεχόμενο να αναβληθεί ή να ακυρωθεί η διοργάνωση. Σε ανακοίνωσή του, το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας επανέλαβε τα επιχειρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία ο Αύγουστος—χειμερινός μήνας στο νότιο ημισφαίριο—είναι ο μήνας που υπάρχουν τα λιγότερα κουνούπια Aedes aegypti, με το τσίμπημα των οποίων μεταδίδονται οι ιοί Ζίκα, τσικουνγκούνια, αλλά και ο δάγκειος πυρετός, από κάθε άλλον μήνα του χρόνου.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του ιού, καθώς σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το 2015. Κρούσματα του Ζίκα έχουν καταγραφεί σε περίπου 60 χώρες ακόμη.