Έκκληση «για αυξημένη επιτήρηση και επαγρύπνηση» σχετικά με τον ιό της γρίπης των πτηνών, απηύθυνε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, καθώς ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του θανατηφόρου ιού εμφανίστηκε στην Ασία και πέραν αυτής.

«Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε στο τέλος του μήνα στην Καμπότζη, όπου αυτή τη χρονιά έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα σε ανθρώπους, όλα θανάσιμα», προσθέτει ο FAO σε ανακοίνωσή του από τη Ρώμη, προειδοποιώντας για «απρόβλεπτους κινδύνους για την υγεία».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την πρώτη εμφάνιση της νόσου το 2003, 565 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό H5N1 και οι 331 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο ιός H5N1 οδήγησε στη θανάτωση περισσότερων από 400 εκατομμύρια πουλερικών, προκαλώντας ζημιές ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλον τον κόσμο, πριν εξαφανιστεί το 2006 στις περισσότερες από τις 63 χώρες που είχε μολύνει.

Το 2008 σημειώθηκε η πρώτη γεωγραφική εξάπλωση του ιού, ο οποίος πλέον εντοπίστηκε και σε άγρια πτηνά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής κτηνίατρο του FAO, Χουάν Λούμπροθ, φαίνεται πως αυτή η εξάπλωση συνδέεται με την αποδημία των πτηνών.

Ένας ακόμη λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον Λούμπροθ, είναι η εμφάνιση στην Κίνα και το Βιετνάμ μιας παραλλαγής του ιού που ξεπερνά την ανοσία των υπαρχόντων εμβολίων.

Αμεσα απειλείται η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και τίθεται σε κίνδυνο η Κορεατική Χερσόνησος και η Ιαπωνία.