Να κόψουν την κακή συνήθεια της «παρέας» του κινητού στην τουαλέτα, συμβουλεύουν οι επιστήμονες όσους έχουν αυτή τη συνήθεια. Εκτός βέβαια από τον κίνδυνο να καταλήξει μέσα στη λεκάνη κατά λάθος ένα πανάκριβο smartphone, οι ειδικοί ενημερώνουν για το πόσο επιβλαβές είναι αυτό για την υγεία.

Προφανώς οι τουαλέτες δεν είναι τα πιο καθαρά μέρη στον κόσμο και ιδιαίτερα οι δημόσιες -οι οποίες δεν ξέρετε πότε καθαρίστηκαν τελευταία φορά- αλλά ίσως πιστεύετε ότι όταν το τηλέφωνο ακουμπάει μόνο τα χέρια σας (και δεν το τοποθετείτε αλλού) παραμένει καθαρό. Οι καθηγητές μικροβιολογίας Charles Gerba και Kelly Reynolds μίλησαν σχετικά με το θέμα και για ποιο λόγο δεν είναι ασφαλές και υγιεινό να παίρνει κάποιος μαζί του στην τουαλέτα το κινητό του. Τόνισαν ότι όλα τα μπάνια, όσο καθαρά κι αν είναι, καλύπτονται από μικρόβια, παθογόνους οργανισμούς και βακτήρια από τον εντερικό μας σωλήνα.

«Όταν τραβάτε το καζανάκι, το νερό από τα περιττώματα και τα ούρα πετάγεται προς κάθε κατεύθυνση» χωρίς να το καταλαβαίνουμε, όπως ανέφεραν και πρόσθεσαν: «Και τα αερολύματα αυξάνονται κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι, οπότε όταν αυτό για παράδειγμα γίνεται σε μια δημόσια τουαλέτα, υπάρχει μια επίστρωση βρωμιάς κυριολεκτικά παντού και ιδιαίτερα στη θήκη για το χαρτί τουαλέτας επειδή είναι ακριβώς δίπλα στη λεκάνη».

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι οτιδήποτε αγγίζουν τα χέρια μέσα στο μπάνιο, από το χαρτί μέχρι το ίδιο το καζανάκι ή το χερούλι της πόρτας είναι βρώμικο. Έτσι αν ακουμπήσουμε κάπου το κινητό ή μπούμε μέσα στο μπάνιο και πιάσουμε κάτι απ’ όλα και μετά το κινητό ήδη μεταφέρουμε επάνω του μικρόβια που θα μας «ακολουθήσουν» ακόμη και αν φύγουμε από εκεί έχοντας πλύνει τα χέρια μας.

phone2

Επιπλέον, ακόμη κι όταν τραβάμε το καζανάκι με το κινητό στο χέρι, εκείνο μετατρέπεται σε μια πηγή παθογόνων μικροοργανισμών που μπορεί αργότερα για παράδειγμα να το ακουμπήσουμε στο τραπέζι με το φαγητό μας. Καλό λοιπόν είναι όπως λένε να το αποχωριζόμαστε όταν είναι να επισκεφτούμε την τουαλέτα είτε του σπιτιού μας, είτε σε ένα δημόσιο χώρο.