Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει ακόμα ένα ναρκωτικό. Βρετανοί ερευνητές έκαναν πειράματα με τροποποιημένες μορφές του χαπιού «ecstasy» και ανακάλυψαν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικές κατά της λευχαιμίας, του λεμφώματος και του μυελώματος.

Οι επιστήμονες είχαν από χρόνια διαπιστώσει πως τα είδη καρκίνου που επιδρούν στα λευκά κύτταρα του αίματος, φαίνεται να ανταποκρίνονται σε ορισμένα φάρμακα, όπως τα φάρμακα απώλειας βάρους, τα αντικαταθλιπτικά και τα παράγωγα των αμφεταμινών, όπως η ουσία MDMA, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως «ecstasy».

Νέα πειράματα από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή της σχολής ανοσολογίας Τζον Γκόρντον, αποκάλυψαν ότι ορισμένες ειδικά τροποποιημένες μορφές της MDMA ενισχύουν μέχρι 100 φορές την ικανότητα της ουσίας να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα.

Περαιτέρω έρευνες ελπίζεται ότι θα οδηγήσουν σε μορφές της ουσίας MDMA, οι οποίες θα μπορούν πλέον να δοκιμαστούν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνους του αίματος.

«Αν και δεν επιθυμούμε να δώσουμε ψευδείς ελπίδες στους ανθρώπους, τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν τη δυνατότητα να υπάρξουν βελτιωμένες θεραπείες», δήλωσε ο Γκόρντον.