Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι νεοπλασματικές ασθένειες ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος παίρνει διαστάσεις πανδημίας, χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως παγκόσμιες «μάστιγες».

Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια θάνατοι σημειώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, για την εκδήλωση των οποίων ενοχοποιούνται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, το κάπνισμα και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός αυτός αναμένεται έως το 2015 να αυξηθεί στα 25 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και να αποτελέσει το 40-45% της παγκόσμιας θνησιμότητας.

Ο ύπουλος σακχαρώδης διαβήτης

Μία συχνή και ύπουλη διαταραχή του μεταβολισμού, η οποία μπορεί να προκαλέσει ποικίλες βαρύτατες επιπλοκές στον οργανισμό του πάσχοντα και αποτελεί έναν από τους παράγοντες που ευθύνονται για τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, παίρνει πλέον διαστάσεις πανδημίας, καθώς στις μέρες μας ο αριθμός των διαβητικών υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων αναμένεται να φτάσει τα 600 εκατομμύρια. Παρόμοια δυσοίωνη πρόβλεψη ισχύει και για την παχυσαρκία, που τις περισσότερες φορές συνυπάρχει με τον σακχαρώδη διαβήτη και, δυστυχώς, και στην Ελλάδα η συχνότητά της αυξάνεται και, μάλιστα, αφορά και τα παιδιά.

Αμείωτη η θνητότητα από καρκίνο

Αμείωτη εξακολουθεί να παραμένει η θνητότητα από νεοπλασματικές ασθένειες, παρά την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Στις μέρες μας, οι καρκίνοι ευθύνονται για το περίπου 1/3 των θανάτων σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2010, ο καρκίνος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου των συνολικών θανάτων), αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13,1 εκατομμύρια έως το 2030, καθιστώντας τη νόσο μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι καθηγητές Παθολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευστράτιος Μαλτέζος, και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Απόστολος Χατζητόλιος, με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία με Διεθνή Συμμετοχή, το οποίο διοργανώνει από 24 – 28 Φεβρουαρίου 2016, στη Θεσσαλονίκη, η Εταιρεία Παθολογίας Βορείου Ελλάδος.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και το κάπνισμα συμβάλλουν στην αύξηση των αναπνευστικών – πνευμονικών παθήσεων, με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται και αυτές ως κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας.

Εάν, μέσα σε όλα αυτά, ληφθεί υπόψη και η ραγδαία αύξηση των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σκληρή και πολυμέτωπη «μάχη» καλείται να δώσει στις μέρες μας η σύγχρονη Εσωτερική Παθολογία, σε αγαστή συνεργασία με τις συναφείς ειδικότητες και εξειδικεύσεις της» τονίζουν οι δύο καθηγητές Παθολογίας.