Είναι ένα -ίσως το πιο- θαυμαστό όργανο του σώματός μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο μελέτης και οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί για τα μυστικά και «παράξενά» του.

Δείτε μερικές παράξενες και εντυπωσιακές αλήθειες που ισχύουν για τον εγκέφαλό μας…

1. Ο εγκέφαλος δεν νιώθει πόνο

egatehas1

Παρόλο που τα σήματα του πόνου περνάνε από τον εγκέφαλο, ο εγκέφαλος του ανθρώπου δεν νιώθει πόνο και γι’ αυτό το λόγο οι χειρουργοί μπορούν να κάνουν μια επέμβαση στον εγκέφαλο ενός ασθενή, ενώ εκείνος είναι ακόμα ξύπνιος. Αυτό τους βοηθά να εξασφαλίσουν ότι αυτή η λεπτή διαδικασία δεν θα επηρεάσει οποιεσδήποτε λειτουργίες όρασης ή ελέγχου των κινήσεων.

2. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο αριστερό και δεξί μέρος του εγκεφάλου

egatehas2

Ο εγκέφαλος σε δύο συμμετρικά ημισφαίρια. Αν και εργάζονται μαζί, ο αριστερός ευνοεί περισσότερο την ορθολογική και αναλυτική σκέψη, ενώ το δεξί μέρος, σύμφωνα με το oddee είναι πιο οπτικό και εννοιολογικά προσανατολισμένο.

Επίσης εργάζονται αντίθετα: Χτυπάτε το δάχτυλο του αριστερού ποδιού και ο «πόνος» επεξεργάζεται από το δεξί ημισφαίριο.

3. Ο εγκέφαλος των ανδρών είναι μεγαλύτερος

egatehas3

Σύμφωνα επίσης με το oddee αν και οι εγκέφαλοι των γυναικών είναι μικρότεροι, έχουν περισσότερα νευρικά κύτταρα και εργάζονται πιο αποτελεσματικά από ό, τι οι εγκέφαλοι των ανδρών. Επίσης οι γυναικείοι εγκέφαλοι τείνουν να επεξεργάζονται τα γεγονότα με την πιο «συναισθηματική» δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, ενώ οι άνδρες με την «λογική» αριστερά.

4. Ο εγκέφαλος είναι πιο «ενεργός» κατά τη διάρκεια του ύπνου

egatehas4

Η νυκτερινή ώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον εγκέφαλό μας να επεξεργαστεί το σύνολο των δραστηριοτήτων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γι’ αυτό και οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτός είναι ο λόγος που ονειρευόμαστε. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος για να επεξεργάζεται τα πολύπλοκα συναισθήματα και τις αλληλεπιδράσεις της καθημερινής μας ζωής ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι απλά ένας τρόπος για να μηδενίζονται οι πληροφορίες, όπως κάνει ένας υπολογιστής.

5. Ο εγκέφαλος με αριθμούς

egatehas5

Υπάρχουν δισεκατομμύρια νευρώνες που απαρτίζουν τον εγκέφαλο. Χρησιμοποιώντας περίπου το 17% της ενέργειας του σώματός σας και το 20% του οξυγόνου του, ενώ αποτελεί μόνο το 2% της μάζας του, ο εγκέφαλος παράγει μεταξύ 10-23 Watt δύναμης, όταν είστε ξύπνιος αρκετή για να ανάψει μια λάμπα.

6. Γιατί γελάμε…

egatehas6

Το αληθινό γέλιο είναι ακούσιο σύμφωνα με το oddee γι’ αυτό και τα μωρά μπορούν να γελάσουν από τεσσάρων μηνών. Με το γέλιο ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση. Για να μπορέσουμε να γελάσουμε επίσης χρειάζεται η συνεργασία διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.