Ταξιδιωτική οδηγία για όσους σκοπεύουν να επισκεφτούν χώρες όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο ταξιδιώτης πρέπει να ακολουθήσει τις εξής οδηγίες:

1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.α.

3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.

4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Τέλος, μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Ο ιός Ζίκα σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, από μολυσμένο κουνούπι. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες ενώ η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί η σύνδεση του ιού με τα περιστατικά μικροκεφαλίας που έχουν παρατηρηθεί σε νεογέννητα στη Βραζιλία.

Επείγουσα διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Το θέμα θα συζητηθεί σε επείγουσα διάσκεψη που συγκαλείται σήμερα καθώς τρία με τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα του ιού εκτιμάται πως θα καταγραφούν φέτος στην αμερικανική ήπειρο.

Εκφράζοντας ανησυχία για την «πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο» και απέναντι στην πιθανή σύνδεσή του με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών και νευρολογικών συνδρόμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε σε επείγουσα σύσκεψη την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για τη Δευτέρα ώστε να αποφασισθεί εάν η επιδημία «συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Ο ιός εντοπίστηκε τον περασμένο χρόνο στην αμερικανική ήπειρο, όπου εξαπλώνεται κατά εκρηκτικό τρόπο. Το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό», δήλωσε στη Γενεύη η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Ήδη η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν αναφέρει περιπτώσεις ταξιδιωτών που μολύνθηκαν από τον ιό κατά την παραμονή τους σε πληγείσες περιοχές. Τρία άτομα στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και μία έγκυος, έχουν μολυνθεί σε ταξίδια τους στη νότια Αμερική.

Η ειδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών είναι εξαιρετικά ανήσυχη εξαιτίας της έλλειψης ανοσίας των πληθυσμών στις περιοχές που πλήττονται για πρώτη φορά και για την απουσία εμβολίων, ειδικευμένων θεραπειών, καθώς και ταχέων τεστ εντοπισμού του ιού.

Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι «οι κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο είναι εξαιρετικά ισχυρό από το περασμένο έτος και ευνοεί την άνοδο της θερμοκρασίας της γης θα αυξήσει φέτος τον πληθυσμό των κουνουπιών.