Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε χθες με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ για την εξάπλωση του ιού Ζίκα στο δυτικό ημισφαίριο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία συνεργατικών προσπαθειών που θα επιτρέψoυν να εμβαθύνουμε τη γνώση μας, να προωθήσουμε την έρευνα και να επιταχύνουμε τις εργασίες για την ανάπτυξη καλύτερων εμβολίων και άλλων τεχνολογιών για τον έλεγχο (διάδοσης) του ιού», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο ιός θα μπορούσε να πλήξει έως και 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο.

Έκκληση για πανεθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση του κουνουπιού που μεταδίδει τον ιό Ζίκα, έκανε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ προειδοποιώντας ότι η χώρα χάνει τη μάχη με τον ιό.

«Δεν διαθέτουμε εμβόλιο για τον Ζίκα ακόμη. Το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταπολεμήσουμε το κουνούπι», είπε η πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή της στο κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ιός αυτός έχει συνδεθεί με χιλιάδες περιπτώσεις μωρών που γεννήθηκαν πάσχοντας από μικροκεφαλία, δηλαδή έχουν πολύ μικρό κεφάλι και ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί κανονικά.

Η Ρουσέφ κάλεσε τους Βραζιλιάνους να αποστραγγίζουν τα στάσιμα νερά από λακούβες και ανοιχτές δεξαμενές, όπου αναπαράγονται τα κουνούπια. Στις 13 Φεβρουαρίου 200.000 στρατιώτες θα ριχτούν στην πανεθνική «μάχη» για την εξάλειψη του κουνουπιού.