Έξι άνθρωποι, από τους οποίους ο ένας είναι εγκεφαλικά νεκρός, νοσηλεύονται έπειτα από ένα «σοβαρό ατύχημα» έπειτα από τη λήψη πειραματικού φαρμάκου στη δυτική Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Το «ατύχημα» συνέβη χθες και οι υπόλοιποι πέντε που νοσηλεύονται είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ασθενείς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ρεν έπειτα από τη λήψη ενός πειραματικού φαρμάκου στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών ιδιωτικού εργαστηρίου, σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα Ouest France.

Το υπουργείο ενημερώθηκε χθες βράδυ για το ατύχημα αυτό που συνέβη στη διάρκεια της «δοκιμής ενός φαρμάκου που ελήφθη από το στόμα και η παρασκευή του βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό εργαστήριο».

Όλοι οι εθελοντές που συμμετείχαν στη δοκιμή αυτή ενημερώθηκαν. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τον αριθμό των προσώπων αυτών.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας δεν διευκρίνισε το είδος του φαρμάκου.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση, πρόκειται για ένα αναλγητικό, το οποίο περιέχει κανναβινοειδή. Αυτά απαντώνται στη φύση κυρίως στην κάνναβη, αλλά μπορεί να παραχθούν και συνθετικά.

Το ατύχημα συνέβη στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής του σταδίου 1, δηλ. σε υγιείς εθελοντές, «με σκοπό να εκτιμηθεί η ασφάλεια χρήσης, η ανοχή, τα φορμακολογικό προφίλ αυτού του φαρμάκου», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Η εισαγγελία του Παρισιού έχει ξεκινήσει έρευνα «για ακούσια πρόκληση τραυμάτων άνω των τριών μηνών» στον τομέα της υγείας.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ζήτησε από τη Γενική Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων (IGAS) «να πραγματοποιήσει επιθεώρηση στον οργανισμό, στα μέσα και στις συνθήκες παρέμβασης» του εργαστηρίου «στην πραγματοποίηση της κλινικής δοκιμής».

Εξάλλου, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM) αποφάσισε να προχωρήσει σε «τεχνική επιθεώρηση στην εγκατάσταση πραγματοποίησης αυτών των κλινικών δοκιμών».

Η γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στη Ρεν, όπου το απόγευμα αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Η υπουργός δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη «να ριχθεί άπλετο φως και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για αυτό το δραματικό ατύχημα».