Δεν είστε φαν του γυμναστηρίου αλλά έχετε μερικά κιλάκια παραπάνω και θέλετε να χάσετε βάρος; Λοιπόν, μάλλον είστε τυχεροί!

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Τέξας, είναι πιο σημαντικό να εστιάσουμε στη διατροφή μας, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, παρά να κάνουμε γυμναστική. Πριν όμως ενθουσιαστείτε είναι σημαντικό να ξέρετε ότι αυτό δεν σημαίνει πώς πρέπει να κάνετε καθιστική ζωή. Όμως όσον αφορά την απώλεια βάρους, σημασία δεν έχει η γυμναστική αλλά η διατροφή!

«Οι μελέτες δείχνουν ότι, όσον αφορά την απώλεια βάρους, η διατροφή παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι η άσκηση», λέει χαρακτηριστικά ο Philip Stanforth, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται χρόνος για να γίνει η καύση των φαγητών που τρώμε, ειδικά αν είναι πλούσια σε θερμίδες. Ο Stanforth αναφέρει επίσης ότι η άσκηση καίει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν. Έτσι αν καταναλώνετε φαγητά με λίγες θερμίδες, το σώμα σας μπορεί  πολύ εύκολα να τις κάψει αποτελεσματικά, ακόμη κι αν δεν αθλείστε.

Και σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition το 2014, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν  δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη είχαν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που απλώς γυμνάζονταν χωρίς να κάνουν κάποιες αλλαγές στη διατροφή τους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η άσκηση δεν βοηθάει καθόλου στην απώλεια βάρους. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που πραγματικά καταφέρνουν να χάσουν αποτελεσματικά βάρος είναι όσοι ασκούνται τακτικά και τρώνε υγιεινά. Η αφύπνιση των μυών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το σώμα σας να κάψει περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το θέμα είναι όμως την επόμενη φορά που θα ακούσετε την κοιλιά σας να γουργουρίζει, να πιάσετε μια μπανάνα αντί με το σακουλάκι των τσιπς.